بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Ayam Masak Sambal
Bahan-bahan
1 ekor ayam ( dipotong 6 ke 8 ataupon ikot suka hati korang )
2 ulas bawang putih,
1 bijik bawang merah ( besar )
Cili giling ( buatan mak aku, superb weh )
Garam, Pak ajinamoto,
Serbuk kunyit ( adabi )
Sos tomato
Cara cara
- Basuh ayam dengan air garam atau air asam jawa, tujuan nye adalah untuk buang bau hanyir.
- Kemudian dah basuh bersih, letak serbuk kunyit dgn garam sikit, gaulkan sebati.
- Dah siap gaul mengaul , baru lah mengoreng ayam tu... Goreng plak kawan-kawan, minyak tu kena sederhana besar. Baru cepat masak dan tak hangit.
- Lepas dah goreng ayam, buat sambal nye pulak... senang je masak sambal nie
- Masuk bawang putih dulu, pastu dah naek kuning baru lah masukkan bawang besar.
- Tunggu sampai dah naek bau, Masukkan ciki giling.. Yang suka pedas, boleh la taruk banyak2 bagi umphh.. Kalau yang tak suka pedas, taruk sikit je k.
- Lepastu bila dah naik minyak, masukkan sos tomato plak. Ni jangan letak banyak. nnt masam lak sambal tu jd nye.
- Lepas dah letak semua, masukkan garam ngan serbuk pak aji secukup rase..
- Last sekali biarkan dlm 5 minit. Kemudian siap untuk dihidang.
- Nyummm Nyumm......
Sayur Campur
Bahan- Bahan
10 batang kcg buncis ( potong serong )
1 bijik kobis bunga ( potong sederhana kecil )
1 bijik carrot ( potong bulat )
1/2 bijik bawang besar,bawang putih.
Fish cake atau udang kering. ( untuk rencah, taknak ltak pon xpe.)
1 bijik Cili merah.
Garam, Pak ajinamoto,Lada sulah
- Mula-mula dah panaskan kuali, masukkan minyak sikit. jangan letak minyak banyak, nnt xde zat.
- Masukkan bwg putih, dan bawang merah. Pastu masukkan udang kering atau fish cake.
- Gaul biar sebati, pastu masukkan 3 macam sayur tadi.
- Letak air sikit biar dia berkuah... baru sedap.
- Letak garam, pak aji dan lada sulah sikit.
- Biarkan dalam 5 minit. Pastu siap sedia utk dihidang ( sayur tak boleh masak lame2 nnt dia kecut )
Selamat mencubaaaaaaaaaaaaa! makan dulu yeahhhh. Huhuhu